Manchester United vs Barcelona (Europa League 2022/2023)

avatar

Za poslední dekádu od odchodu Sira Alexe Fergusona z pozice manažera klubu, United nezažívali vždycky jen špatné a ještě horší období. Několikrát se zadařilo urvat skvělé výsledky a byli jsme svědky i poměrně silných týdnů až měsíců, kdy to vypadalo, že by se klub mohl vrátit do starých zajetých kolejí a bojovat o ty největší trofeje. Ani jednou si ale nevybavuju podobně fantastické týdny, jako jsou ty poslední pod Erikem Ten Hagem. United totiž k výsledkům přidávají i pozitivní herní projev. Hrají rychlý fotbal ve vysoké intenzitě, který dělá problém i těm nejlepším a výjimkou nebylo ani dvojutkání s momentálním lídrem La Ligy z Barcelony.

Na Camp Nou se sice v prvním zápase zrodila remíza 2:2, ale tým z Manchesteru zanechal ve Španělsku velmi silný dojem. 18 střeleckých pokusů (z nichž 5 mířilo na Ter Stegena) je něco, co nepamatuju ani v těch nejlepších sezónách okolo roku 2008 (kdy United se štěstím ukopali na venkovním hřišti remízu 0:0 poté, co se celých 90 minut prakticky jen bránili) a zároveň předpokládám něco, na co nejsou zvyklí ani fans Barcy.

United tak do odvety mohli vstoupit sebevědomě. Zaprvé díky předvedenému výkony v prvním utkání. Zadruhé, protože měli v zádech domácí publikum. A konečně zatřetí chyběli Barceloně dvě opory základní sestavy - Gavi a Pedro. I United sice měli absence v podobě Martiala a Eriksena, ale se ztrátou prvního útočníka už se i s příchodem Weghorsta Red Devils naučili žít a Dánský záložník přece jen není tak citelná ztráta, jako kdyby vypadl ze středové formace klíčový Casemiro...

Zápas na Old Trafford před vyprodaným Theatre of Dreams a vynikající atmosférou začal obrovskou domácí šancí, kdy se z pravé strany dokázal uvolnit Bruno Fernandes a řítil se ze strany sám na Ter Stegena. Ten ale domácímu ofenzivnímu záložníkovi dokázal zmenšit střelecký úhel a Portugalec gólmana hostí, neprostřelil. A měla to být předzvěst problémů prvního poločasu pro domácí. Po několika velmi zvláštních rozhodnutích hlavního rozhodčího Clementa Turpina, který například neodpískal jednoznačný faul na Rashforda těsně za hranicí vápna hostí, následovala penalta na druhé straně po čtvrt hodině hry. Upřímně řečeno, byla to z mého pohledu klasická Evropská penalta. Fernandes sice hloupě obíhal Baldeho ze špatné strany a při tom ho chytil za ruku, ale žádný velký střet se nekonal a navíc se to celé odehrálo na hranici velkého pokutového území. Já osobně se domnívám, že nic takového by se v Premier League nepískalo, leč soutěže v Evropě jsou v tomto leckdy jiné a tak dostal, bohužel pro domácí, šanci na úvodní gól superstřelec z Polska Robert Lewandowski. Ten se štěstím prostřelil De Geu a Barcelona se ujala vedení, což byla evidentně voda na jejich mlýn...

Hosté umně frustrovali domácí držením míče a ti si příliš nepomáhali tím, že spoustu věcí zbytečně uspěchali. A tak mohla jít do dvoubrankového vedení barcelona, která zkušeně střežila zápas a čekala na chyby domácích. Jedna taková přišla s koncem poločasu, kdy domácí brankář De Gea trefil na hranici vápna jednoho z protihráčů a jen díky Casemirově včasném zákroku z toho nebyla pohroma.

Do šaten se tak šlo za stavu 0:1, za to s neustávající podporou domácího Old Trafford, který pořád věřil v další nezapomenutelnou Evropskou noc. Erik Ten Hag a jeho svěřence ale v šatně měli o čem přemýšlet. United sice neodehráli vůbec špatný první poločas, několikrát nepříjemně zahrozili a svojí šanci si jistě vyčítal hlavně Bruno Fernandes. Ale i Barcelona se poučila z prvního vzájemného zápasu a zápas kontrolovala pravděpodobně lépe než na domácí půdě.

United se tak rozhodli pro změnu už v poločase. Brazilec Antony nahradil Weghorsta a pak se začali dít věci...

Hned ve 47. minutě bylo vyrovnáno a postaral se o to po ose Sancho - Fernandes - Fred poslední zmiňovaný. A celý tým i s vyprodaným domácím stadionem se chytil šance, kterou nehodlal pustit. Hned 2 minuty na to mohl po Antonyho přihrávce skórovat Rashford, ale k míči mu scházel krok. United ale v tlaku neustávali a fantastickou agresivitou a intenzitou nenechávali Barcu vydechnout ani na minutu. United hrozili v podstatě z každého útoku.

V 59. minutě se pak na hřišti strhla i menší potyčka, když po "faulu" Wan Bissaky na Frenkieho De Jonga hostující záložník upadl na trávník a kapitán domácích Bruno Fernandes mu z metru napálil míč do břicha (nutno dodat, že nejspíš ještě před odpískáním). Do potyčky se zapojili téměř všichni hráči, ale jeden z nich zůstal překvapivě mimo. Totiž hvězdný domácí záložník Casemiro, který právě kvůli zapojení do jedné z potyček v ligovém utkání dostal stop na 3 zápasy. Tentokrát udržel chladnou hlavu (byť nepochybuju, že to s ním jako bývalým hráčem Realu Madrid cloumalo) a konfliktu se vyhnul pro jistotu úplně.

United se sice nenechali vyvést z tempa a dál drželi Barcelonu na uzdě, ale ta se dokázali na pár minut vymanit z tlaku a v obrovské šanci se ocitl Kounde, jehož hlavičku konečky prstů vyrazil De Gea na roh. Z něho se pak opřel do míče Kessie, ale trefil přímo domácího brankáře.

United tak reagovali dalším střídáním. Wan Bissaku nahradil Dalot a Sancha mladíček Garnacho.

A právě posledně jmenovaný se v 74. minutě dostal po přihrávce Bruna do obrovské šance, z níž trefil obránce. Odražený míč na hranici velkého vápna zpracoval Fred, ale i jeho střela byla zablokovaná hostující defenzivou. Skákající míč si ale našel další hráč United Antony a do třetice všeho dobrého tentokrát dokázal prostřelit hradbu těl a brankáře Ter Stegena. United tak otočili skóre a poprvé v utkání vedli. 2:1.

Obrovská rychlost v ofenzivě a při přechodu do útoku pak dala United několik slibných příležitostí definitivně rozhodnout ve svůj prospěch, leč nepodařilo se. A tak v 94. minutě mohli při infarktovém závěru Blaugranas poslat zápas do prodloužení. Lewandowski dokonce dokázal střelou po zemi překonat De Geu, ale toho jednak zastoupil Varane a druhak se pískal offside. Celý Old Trafford (až na hostující sektor a lavičku) tak mohl naplno propuknout v postupovou radost.

Theatre of Dreams zažil další nezapomenutelnou noc v Evropských soutěžích. A všichni fans United pevně věří, že příští rok tuhle radost zažijí i ve vyřazovacích bojích Champions League.

To už ale předbíhám...

Highlights
Full match



0
0
0.000
3 comments
avatar

Takový šlágr ManU - Barca a ono se to nehrálo v CHL ale "o patro níž"? Asi bych měl začít ten evropský fotbal zase víc sledovat :D

@tipu curate

0
0
0.000
avatar
(Edited)

Děkuji uctivě!

A nejen že o patro níž, ale ještě dokonce před osmifinále :D Na druhou stranu asi nejlepší dvojzápas ve vyřazovací fázi EL vůbec. Fakt oba zápasy naprosto parádní podívaná

0
0
0.000