Newcastle United vs Manchester United (Premier league 2002/2003)

avatar

Vrátím se na chvíli pár týdnů zpátky, kdy se na Old Trafford odehrál zápas mezi domácím Manchesterem a hostujícím Newcastlem. Tedy dvěmi týmy aspirujícími na pohárový příčky ve fázi přestavby. Zatímco hosté se snaží vydobýt si s přispěním arabských peněz místo mezi anglickou smetánkou, domácí se (v posledních letech marně) pokouší vrátit na vrchol Premier League.

A zápas tomu odpovídal. Sousedé v tabulce pozorně bránili, nedali si vzájemně prostor a dalo by se říct, že až na světlé výjimky se v zápase vzájemně vynulovali. Zápas skončil s minimem šancí na obou stranách (asi) zaslouženou remízou 0:0. Ale bývávalo tomu jinak...

Málokdo si asi pamatuje, že NUFC bojovali o přední příčky i v devadesátých letech a na přelomu tisíciletí. A to i bez peněz šejků. Za to s historicky nejlepším střelcem Premier League Alanem Shearerem a manažery jako Kevinem Keeganem, Kenny Dalglishem a později Sirem Bobby Robsonem. A bitvy mezi neohroženým vládcem Premier League Sirem Alexem Fergusonem a jeho protějšky v řadách severního protivníka, měli nejen šťávu, ale přinášeli spoustu emocí a hlavně gólů.

Jeden z takových památných zápasů se utkal v St. James´Parku 12. dubna roku 2003. Tedy v sezóně, kdy předváděli Rudí Ďáblové skvělý fotbal, který navíc přinášel výsledky. Zápasem v Newcastlu se navíc mohli dostat 5 kol před koncem soutěže před tehdy největšího konkurenta o ligový titul - Arsenal, kterému se většinu sezóny dívali na záda. NUFC ovšem v tu dobu s talentovaným kádrem bojoval o třetí příčku zajišťující místenku v Champions League s Liverpoolem a Chelsea, takže se očekával nervy drásající a těsný souboj. A to o větší překvapení duel přinesl...

Zápas ale začal pole očekávání. Oba týmy v první řadě pozorně bránili, ale zároveň se dostávali maximálně do polo-šancí. A jak to tak v podobných zápasech bývá, první velká příležitost s sebou přinesla i gól. Bellamy si při centru do vápna šikovně počkal za Ferdinandem a napálil míč z voleje. Hostující brankář Barthez sice střelu pohotově vyrazil, ale po sérii soubojů ve vápně si odražený balon našel zhruba na 25 metrech od brány Jenas a bombou zavěsil do pravého horního rohu francouzovi brány. Domácí (a s nimi i fanoušci Arsenalu) tak mohli slavit vedení 1:0...

Red Devils tak museli zvýšit obrátky a blízko k vyrovnání byl po chybě domácí obrany holandský snajpr Ruud van Nistelrooy. Z otočky ale trefil jen vyběhnuvšího Givena. Ale zhruba po půl hodině hry se začaly dít věci.

Giggs nejprve centrem pravou (!) nohou ve vápně geniálně našel Solksjaera, ten si prvním dotykem zpracoval a než stačil domácí brankář zmenšit střelecký úhel, nor pohotově zakončil k levé tyči. 1:1. Ale to nebylo vše. Specialitou Rudých Ďáblů v sezóně totiž bylo to, že pokud je soupeř nechal v zápase, dokázali ho během krátkého času doslova zlikvidovat. A podobně nemilosrdně se zachovali právě i v St. James´Parku. A tak už o dvě minuty později vedli díky trefě Scholese, kdy se tentokrát do role asistenta převtělil právě střelec prvního gólu. Anglický středopolař napálil míč z první po zemi a nedal golmanovi sebemenší šanci. 1:2.

O další čtyři minuty rozjetý vlak z Manchesteru přidal třetí branku. Opět Scholes po přiťuknutí Browna. Opět z první. A tentokrát nekompromisně do levého horního rohu brány (z pohledu brankáře). 1:3. Ani to ale hostům nestačilo. Než se domácí stačili vzedmout k odporu, do šatny jim další hřebíček do rakve zatloukla dvojice Oshea a Giggs. První jmenovaný se nejdřív se štěstím protančil do vápna, aby pak jeho projektil skončil na břevně. Odražený míč ale skončil u druhého jmenovaného a ten se před odkrytou bránou (opět pravačkou!) nemýlil. Do šaten se tak šlo za v podstatě rozhodnutého stavu 1:4.

Pokud si ale někdo myslel, že Man United v druhé půli povolí, spletl se...

Sedm minut po přestávce se v exhibici rozhodl pokračovat čtyřlístek Forlan, Solskjaer, Neville a Scholes. Poslední jmenovaný se na hranici malého vápna dostal ke křižné přihrávce a uzavřel svůj hattrick. 1:5. A hosté svůj gólový příděl zastavili po necelý hodině hry, kdy byl střídající Forlán faulován ve vápně stoperem Brambelem a Ruud van Nistelrooy se z bílého bodu nemýlil. 1:6. Všech 6 branek do sítě Newcastlu tak padlo v rozmezí 24 minut!

Teprve potom hosté polevili a svého soka nechali trochu vydechnout. Byť dvě další gólovky měl na noze Forlán. I domácí ale v poslední bezstarostné půlhodince hrozili a přiměli Bartheze k několika zákrokům. Jednu z nich dokonce vytvořil špatným odkopem na konci zápasu domácím sám gólman hostí a pykal za to. Shola Ameobi tak uzavřel konečné skóre na 2:6. Což mimmochodem nebyl jediný divoký zápas mezi těmito dvěma soupeři. Ligové utkání na Old Trafford hrané na podzim totiž skončilo poměrem 5:3 a když tak o tom přemejšlim, spousta utkání s NUFC přinášela parádní drama, skvělý góly a vysoký skóre.

Každopádně tým z červené části Manchesteru tak poprvé v sezóně mohl slavit první místo v tabulce a to už do konce sezóny nepustil. O tom ale někdy potom...



0
0
0.000
0 comments