Atlético Madrid ialah penjaga gol terbaik dunia.

images (19).jpeg

Atlético Madrid ialah penjaga gol terbaik dunia.

Dunia bola sepak sememangnya menjadi tumpuan peminat seluruh dunia, seorang tifosi pastinya mahu pasukan kegemarannya dihuni oleh pemain hebat dunia.

Barisan hadapan yang produktif tidak bermakna jika pertahanan rapuh dalam sesebuah pasukan, ada pasukan yang melahirkan pemain hebat di setiap barisan, daripada penyerang yang haus gol, pemain tengah terbaik dan pertahanan yang kuat serta penjaga gol yang beraksi hebat di dalam gawang.

Atletico Madrid adalah pasukan yang melahirkan pemain hebat di setiap barisan, bukan sahaja di posisi menyerang, malah mereka juga melahirkan pemain tengah, pertahanan dan penjaga gol yang mempunyai bakat luar biasa.

Dalam kedudukan penjaga gol, kelab ini pernah didiami oleh beberapa penjaga gol yang mempunyai tahap kualiti yang tinggi. Atlético Madrid pernah didiami oleh Leo Franco, yang dibawa masuk secara percuma dari Mallorca, kedatangan penjaga gol itu mampu tampil menawan ketika mengawal gawang Atletico Madrid.

Selepas masa Leo Franco berakhir, Atletico Madrid sekali lagi dipenuhi dengan beberapa penjaga gol terbaik dunia. Apakah yang menjadikan Atletico Madrid sebagai penjaga gol terbaik di dunia?

Leo Franco berpindah ke Galatasaray, Atletico Madrid secara automatik kehilangan salah seorang penjaga gol terbaik mereka, ini membuatkan mereka terpaksa mencari pengganti. Dua nama muncul iaitu Sergio Asenjo dan David De Gea, walaupun kedua-duanya masih muda mereka mempamerkan rekod luar biasa.

Terutama bagi De Gea, usia sebenarnya membuatkan dia kelihatan lebih baik daripada Asenjo. De Gea muncul dalam 84 perlawanan dan mengekalkan 23 clean sheet bersama Atletico Madrid, manakala Asenho hanya separuh daripada De Gea. Prestasi luar biasa De Gea mampu menjuarai LIGA EUROPA musim 2009/2010 dan Piala Super Eropah bersama Atletico Madrid, dia memang jauh berbeza dengan penjaga gol lain yang pernah mempertahankan Atletico Madrid yang diambil dari kelab lain.

De Gea adalah lulusan akademi Los Rojisblancos, dia dalam generasi yang sama dengan Fernando Torres, Koke dan Saul Niguez. De Gea menjadi permulaan Atletico Madrid membawa penjaga gol terbaik, jika dia tidak pergi ke Manchester United dan memilih untuk bermain di Atletico Madrid, maka ia tidak akan pernah ada untuk Atletico Madrid yang melahirkan penjaga gol terbaik.

Perpindahan De Gea ke Manchester United membuatkan pengurusan Atletico Madrid segera memerah otak untuk menjangka jika perkara ini akan berulang, maka tercetuslah idea berwawasan daripada sosok José Luis Pérez Caminero yang kini menjadi CEO kelab Malaga itu. Ketika dia masih di Atletico Madrid, dia berkhidmat sebagai Pengarah Sukan, dia mempunyai peranan penting dalam fenomena revolusioner mempunyai penjaga gol yang hebat di Atletico Madrid.

Sebagai contoh, dengan pemergian De Gea dia cepat-cepat mengalihkan pandangannya kepada seorang lagi penjaga gol yang berpotensi untuk menggantikan De Gea, José Luis Pérez Caminero diketahui sentiasa mempunyai rancangan jangka panjang. Akhirnya beliau bekerjasama dengan beberapa pasukan di seluruh dunia untuk mencari pemain berbakat terutama di posisi penjaga gol, dan akhirnya nama penjaga gol muda Chelsea Thibaut Courtois muncul.

Thibaut Courtois merupakan penjaga gol Belgium, beliau amat sukar untuk mendapat tempat di posisi utama penjaga gol Chelsea ketika itu, ini kerana Chelsea mempunyai penjaga gol terbaik dunia Peter Cech. Thibaut Courtois ketika itu dipinjamkan ke Atletico Madrid selama tiga musim dan memenangi banyak kejuaraan seperti Liga Super Eropah, Piala Super UEFA, Copa Del Rey dan La Liga Sepanyol.

Thibaut Courtois juga mampu membawa Atletico Madrid ke final Liga Juara-Juara pada musim 2013/2014, tetapi Atletico Madrid tewas di final kepada Real Madrid hasil jaringan Sergio Ramos. Semasa di Atletico Madrid dia muncul dalam 164 perlawanan dan mengekalkan 76 gol tanpa bolos dan bolos 125 gol, apabila kontrak pinjaman Thibaut Courtois tamat, Atletico Madrid membawa masuk dua penjaga gol sekaligus.

Atletico Madrid membawa masuk Miguel Angel Moya dari Getafe dan Joan Oblak dari Benfica, kedua-dua penjaga gol hebat dibawa masuk kerana ini adalah kaedah rahsia yang digunakan oleh jurulatih penjaga gol Atletico Madrid.

Pablo Vercellone selaku jurulatih penjaga gol Atletico Madrid memainkan peranan penting dalam pembangunan kemahiran penjaga gol Atletico Madrid secara teknikal dalam sesi latihan kelab, Pablo Vercellone segera dibawa ke Atletico Madrid oleh Diego Simeone ketika mula menguruskan kelab.

Diego Simeone dan Pablo Vercellone telah bekerjasama sejak mereka mengendalikan kelab Argentina Estudiantes, tangan sejuk Vercellone telah melahirkan penjaga gol yang luar biasa walaupun sejak dia masih di Argentina. Penjaga gol pasukan kebangsaan Argentina seperti Mariano Andujar dan Pablo Carrizo adalah bukti jelas tentang kaedah bimbingan Vercellone.

Jadi, apakah kaedah latihan yang digunakan oleh Pablo Vercellone supaya dia dapat melahirkan penjaga gol yang hebat untuk Atletico Madrid?

Vercellone menggunakan kaedah mudah iaitu dengan memiliki dua penjaga gol yang tidak jauh berbeza kualitinya. Mungkin ada yang berkata, Atletico Madrid adalah perintis untuk mempunyai dua penjaga gol bertaraf dunia dalam satu pasukan.

Kaedah ini telah digunakan oleh Atletico Madrid sejak akhir tahun 2011, sekurang-kurangnya mereka mempunyai 2 penjaga gol yang hampir sama kualitinya. Malah pada awal kedatangan Simeone dan Vercellone, Atleti mempunyai empat penjaga gol yang mempunyai kualiti yang sama iaitu Joel Robles, Sergio Asenjo, De Gea dan Roberto.

Jadi, apabila De Gea pergi ke Old Trafford, Atleti menandatangani Thibaut Courtois untuk menjadi pencabar Sergio Asenjo. Ramai beranggapan Vercellone gila, kerana jika mereka membawa dua penjaga gol serentak, pertandingan ini akan menelan belanja salah seorang daripada mereka.

Di sinilah Vercellone menunjukkan peranannya. Dia mengekalkan iklim persaingan jawatan penjaga gol yang positif. Dia memberi setiap penjaga gol Atletico bahagian dan peluang yang berbeza untuk bermain.

Contohnya Courtois bermain untuk Atletico dalam La Liga dan Liga Juara-Juara, manakala Sergio Asenjo akan beraksi dalam Copa Del Rey dan beberapa perlawanan La Liga. Kaedah ini akan memastikan iklim persaingan penjaga gol positif, sambil mengekalkan prestasi kedua-duanya.

Kaedah ini terus digunakan sehingga era Moya dan Oblak. Mereka secara rutin bergilir-gilir mengisi jawatan penjaga gol Atletico Madrid. Kerana Moya lebih senior, sudah tentu dia diberi masa bermain lebih daripada Oblak. Ini juga boleh memberi Oblak lebih masa untuk bersiap.

Dan yang pasti, pada musim-musim berikutnya Jan Oblak segera menjadi penjaga gol utama Atletico Madrid. Malah untuk musim ini sahaja, kedudukan Oblak di gawang hampir tidak boleh diganti.

Source Images :

https://www.intothecalderon.com/2021/7/8/22568721/atletico-madrid-diego-simeone-signs-contract-extension-2024-laliga-champions0
0
0.000
1 comments
avatar

This is a one-time notice from SCHOOL OF MINNOWS, a free value added service on hive.
Getting started on hive can be super hard on these social platforms 😪 but luckily there is some communities that help support the little guy 😊, you might like school of minnows, we join forces with lots of other small accounts to help each other grow!
Finally a good curation trail that helps its users achieve rapid growth, its fun on a bun! check it out. https://hive.blog/schoolofminnows/@schoolofminnows/someeznz9em3ap

0
0
0.000